| 

Декоративно-прикладне мистецтво

Третій щорічний ярмарок майстрів « Творча хата на Пріорці 2015» розпочався 16 травня 2015р. у старовинному Київському парку «Березовий гай».

Ярмарок майстрів « Творча хата на Пріорці 2015» - це спеціальний проект щорічного Фестивалю «Музейний простір – творчий простір»  спрямований на популяризацію українського народного  мистецтва.

Свої роботи на ярмарку  представили вихованці Центру трудової реабілітації інвалідів  Києва, інваліди – колясочники, люди з особливими вадами, учні Школи народних ремесел, вихованці Студії аматорів повітряних зміїв « Рожевий слон», народні майстри України.

Розмаїття представлених робіт вражає. На ярмарку представлені роботи  різноманітних видів декоративно прикладного мистецтва, живопису, графіки.

Перший ярмарковий день дуже насичений різними подіями, проектами, дійствами.

Фестиваль « Музейний простір – творчий простір», започаткований  у 2013р. Інтернет - порталом «Творча країна» та Меморіальним музеєм « Хата на Пріорці», в рамках спільного проекту « Тарасова Хата», набирає обертів.

На  цьогорічному Фестивалі представлені традиційні  творчі проекти, які вже проходять третій рік у рамках Фестивалю так і розпочато показ нових цікавих проектів.

Так  на Фестивалі « Музейний простір – творчий простір 2015 », представлений новий проект « Малюнки на повітряних зміях».

Проект представляє  Студія аматорів повітряних зміїв «Рожевий слон» та її незмінний керівник  - Тимошенко Микола Володимирович.

18 грудня 2014р. у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці»  Національного музею Тараса Шевченка відбулася творча зустріч львівської майстрині Оксани Смереки - Малик з прихильниками і шанувальниками її творчості.

Зустріч  відбулася в рамках виставки авторської ляльки Оксани Смереки-Малик «Образ і слово», яка зараз  з успіхом проходить у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Для тих, хто  ім’я майстрині почує вперше і не знайомий з її творчістю запрошуємо у  Меморіальному музеї «Хата на Пріорці» на  чудову  виставку авторської ляльки Оксани Смереки-Малик «Образ і слово». Поспішайте, бо « Оксанині ляльки»  гостюватимуть  у Тарасовій хаті  лише з 12 грудня  2014р. по 20 січня 2015р.

 

18- 22 серпня 204р. в рамках пленерів « Діалог з природою» та « Природа і творчість» були виготовлені експонати екстер’єрних композицій з лози та природного матеріалу території НЕНЦ  учасниками  та  митцями Національної спілки художників України та юними майстрами з України.

Кожен учасник пленеру самостійно обирав місце для своєї роботи, де саме на території парку НЕНЦ  він буде виконувати роботу, визначався з матеріалом і  ідеєю авторської художньої роботи.

Пленер тривав з 18 по 22 серпня 2014р. і за цей час кожен майстер повинен був виготовити оригінальний твір.

В рамках Міжнародного  еколого – мистецького пленеру « Діалог з природою» проводились інтегровані майстер – класи для митців по роботі з природними матеріалами  та дітей з Еколого- натуралістичних закладів.

Для дітей це велике свято, радість і звичайно ж неоціненний досвід працювати поруч з відомими майстрами на пленері. Окрім чисто людського спілкування діти мали змогу задавати питання майстрам, отримувати поради, слідкувати за вмілими рухами майстрів, вдосконалювати свою майстерність. Цей досвід неодмінно стане їм у пригоді у дорослому житті.

Міністерство освіти і науки України, Національний еколого – натуралістичний центр учнівської молоді ( НЕНЦ), Міністерство культури України, Національна спілка художників України з 18  по 22 серпня 2014р. проводили  Мистецько – педагогічний проект «Діалог з природою» на базі Всеукраїнського табору «Юннат».

НЕНЦ  вже багато років поспіль  у серпні проводить Всеукраїнський фестиваль і пленер  « Природа і творчість», який організовує незмінний керівник Школи народних ремесел  Федоров Валерій Євгенович. Цьогорічний пленер « Природа і творчість» співпав у часі з пленером « Діалог з  природою», організатором якого являється  Балибердін Володимир Іванович  Голова секції декоративно-прикладного мистецтва, член спілки НСХУ, спілки дизайнерів України. Таким чином цього річ « відбувся пленер пленерів».

18 травня 2014р. Триває Фестиваль «Музейний простір – творчий простір 2014» і другий день  Ярмарку «Творча хата на Пріорці». Програма не така насичена, як у перший день фестивалю. Сьогодні  у майстрів є час і  можливість для спілкування, творчого збагачення, обговорення актуальних питань та звичайно для відвідин Меморіального музею «Хата на Пріорці».

18 травня це Всесвітній день музеїв, тож сьогодні всі  майстри і бажаючі  можуть  безкоштовно відвідати  виставки, які відкриті, в рамках Фестивалю «Музейний простір – творчий простір – 2014» у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Працює одразу три виставки :

17 та 18 травня 2014р. у природному середовищі на території чудового парку «Березовий гай», що розташований на розі вулиць  Білицька та Вишгородська, в рамках Фестивалю

« Музейний простір – творчий простір - 2014», проходив другий ярмарок «Творча хата на Пріорці».

На ярмарку представляли свої роботи художники, народні майстри, студенти,  проводились майстер класи по різним видам мистецтва, пройшов пленер юних художників, виступали  народні і студентські колективи.

Перший день ярмарку був багатим на події.

Завершає свою роботу виставка живопису, графіки, декоративно прикладного мистецтва « Пробудження».

Виставка проходила з 12 квітня  по 12 травня 2014р. в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці» в рамках творчого проекту « Тарасова хата», започаткованого Меморіальним музеєм « Хата на Пріорці» та Інтернет - порталам « Творча країна».

Свої роботи представили два молоді автори Юлія Савицька та Богдан Шевченко.

26 вересня на будівельному майданчику на території колишньої швейної фабрики  « Юність», що розташована поблизу Андріївського узвозу, розпочав свою роботу Перший міжнародний фестиваль кераміки « Сучасна кераміка в урбаністичному просторі».

Україна, держава з старовинними традиціями керамічного мистецтва. Чого тільки варта, пізнавана в усьому світі, Трипільська кераміка з її сакральними розписами і витонченістю форм або надзвичайно самобутня Косовська кераміка, з її колоритам і традиційність кольорової гами.

Щойно завершила свою роботу виставка авторської іграшки та живопису на дитячу тематику, яка проводилась в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці» Національного музею Т.Г.Шевченка, в рамках фестивалю «Музейний простір – Творчий простір».

В невеличкому приміщенні музею, в одній із кімнат розмістилися всі експонати, представлені на виставці – це іграшки і живопис. На перший погляд зовсім  «не поєднуване» мистецтво в рамках однієї виставки.  Але це тільки на перший погляд .

На виставці «Барви натхнення», що зараз проходить в ТЦ «Глобус», галерея № 3 представлені роботи студентів та викладачів Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну ім. Сальвадора Далі - це український розпис, малярство на склі, тканині, бересті, прикраси, авторські ляльки, ляльки –  мотанки,скульптура, виконана у техніці паперопластики,  шовкові квіти, одяг, живопис, графіка.

Багато робіт виконані у авторських техніках, із застосуванням нетрадиційних матеріалів та сучасних технологій.

Київ, Майдан незалежності, ТЦ «Глобус», галерея № 3 – це адреса нової виставки, яку  демонструє Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. Сальвадора Далі при сприянні та підтримці Продюсерського центру Бойко.

Назва виставки -  «Барви натхнення» і триватиме вона  5 по 30 червня 2013р.

На виставці представлені творчі роботи студентів та викладачів Мистецького інституту художнього  моделювання та дизайну ім. Сальвадора Далі – це живопис, графіка, декоративно - прикладне мистецтво.

З 12 по 14 квітня у Києві проходила щорічна традиційна виставка – ярмарок «Золоті Руки Майстрів», в рамках якої працював  міжнародний салон ляльки та медведиків тедді « Модна лялька». Саме виставка «Модна лялька» і стала основною родзинкою виставки –  ярмарку «Золоті Руки Майстрів», яка проходила у Міжнародному  виставковому  центрі на Броварському проспекті.

У виставці брали участь як вітчизняні, так і зарубіжні майстри, які не перестають дивувати глядача своїми  надзвичайно цікавими авторськими роботами.

Неділя, 31 березня 2013 09:56

Мистецька масляна.

З 14 по 17 березня у Мистецькому арсеналі святкували Масляну та при цьому показували, яка то наша українська спільнота талановита. У анонсі  розповідалося, що на свято  « Мистецька масляна»  запрошені майстри з усієї України, тому звісно бажаючих подивитись на найкращих майстрів безліч, навіть стояла черга у касу. Це не дивно, адже останнім часом все більше людей цікавляться українськими національними традиціями, літературою, творчістю.

І дійсно було на що задивитися.

28 лютого 2013р. в приміщенні Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі проходило дуже цікаве дійство.

В рамках акції « Від витоків до майбутнього», започаткованого студентами та викладачами  інституту в 2011р., проводився мистецький захід  « Свято лялькаря». «Свято лялькаря» - проходило  у форматі майстер – класів, які демонстрували студенти і викладачі інституту, запрошені  гості свята.

І знову  Центр Української Культури та Мистецтва представляє виставку кращих дипломних робіт студентів Київського державного інституту декоративно - прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука.

Це вже друга, у цьому році, виставка, що проходить у рамках домовленості між Центр Української Культури та Мистецтва та Київським державним інституту декоративно - прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука. Перша виставка відкрилась 31 січня 2013р.  та  вже 25 лютого 2013 відкриття другої виставки студентських робіт.

31 січня в будинку Центру Української Культури  та Мистецтва відкрилася виставка робіт студентів Київського державного інституту декоративно – прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука під символічною назвою « Ми  - бойчуківці».

На виставці представлені творчі  роботи студентів учбового закладу з кераміки, художньої обробки дерева графічного та промислового дизайну, ювелірного мистецтва.

 

З 8 по 10 листопада 2012 року в Українському домі проходила традиційна Національна  виставка «Український сувенір – 2012».

Як завжди виставка проходила  за підтримки Державного Управління справами президента України і на її відкритті були присутні посли різних держав та представники органів державної влади.

На відміну від попередніх років,  у виставці брали участь  і представлями свою продукцію посольства інших держав, таках як, Польща, Аргентина, Індонезія, а  також  були представлені грузинські та російські сувеніри.

Вже не вперше у приміщенні Меморіального музею  ’ ’Хата на Пріорці ’’ проходить виставка авторської ляльки.

На цей раз відвідувачам  виставки покажуть старовині ляльки із колекції музею. Це дивний ведмедик і ляльки, які вже засумували за гостями – ляльками та запросили до себе на гостини сучасні  авторські  ляльки, які створили:

На виставці «Лялькова країна», яка проходила в приміщенні Виставкового центру «КиївЄкспоПлаза», з  6 по 8 вересня 2012 року як ми вже говорили, свої творчість представляли майстри з різних куточків України. Зокрема на виставці були представлені лялькарі з Києва, Львова, Харкова, Запоріжжя, Тернополя, Івано – Франківська, Ірпеня, Броварів, Луганська, Севастополя. Сфера їх творчості авторська лялька, або як іноді кажуть « портретна лялька».

 

З 6 по 8 вересня 2012 року в приміщенні Виставкового центру «КиївЄкспоПлаза», в рамках виставки Мідвін : Рукоділля та хобі 2012, Київське громадське об»єднання художників - лялькарів проводило виставку авторської ляльки, під назвою  «Лялькова країна».

На виставку були запрошені лялькарі з усіх міст і регіонів України. Кожен учасник виставки мав добру нагоду продемонструвати глядачам не тільки свою майстерність, а й розповісти про колорит  та стилістику свого міста або регіону.

Понеділок, 13 серпня 2012 13:30

Дивовижна вишивка Ніни Гончарук.

Ніна Іванівна Гончарук народилася 11 січня 1949 року у селі Видошня   на Хмельниччині. Бабуся майстрині , пані Василина, походила із знатного старовинного роду Терлецьких, і була вихована в  любові до  мистецтва,  та ще  змалечку, дуже гарно вишивала.  Ця любов та вміння майстерно вишивати не раз рятували пані Василину та її чоловіка у скрутні часи. Дідусь пані Ніни, Павло, був звичайним селянином, дуже роботящим та спритним. Власноруч  він змайстрував верстат для своєї дружини і пані Василина ткана не цьому верстаті полотно, а потім створювала з нього всілякі скатертини, рушники, доріжки, серветки,покривала,оздоблюючи дивовижними  вишивками та мережками. Всю свою любов до рукоділля та вишивки пані Василина передала своїй дочці Євгенії, матері пані Ніни,а та ,в свою чергу,своїй дочці -  ось і виходить,що Ніна Іванівна майстриня,що найменш, у третьому поколінні.

У серпні  2012 р. у приміщенні  Національного музею Тараса Шевченко «Хата на Пріорці» проходить виставка «Гуцульський календар» відомого косовського майстра Василя Бовича.

Експозиція налічує багато  робіт виконаних у авторській техніці графіка по дереву. Для своїх робіт автор використовує дерево, переважно намагається придбати  грушу,яка дуже красива та енергетична у різноманітних  виробах. У зв»язку, з тим що груша  це фруктова порода та зустрічається не  часто, іноді працює  і з осикою. У своїх роботах крім різьблення Василь Бович використовує тонування,аплікацію та декорування.

Неділя, 06 травня 2012 23:00

"Співуча кераміка".

У Києві,  в Центрі Української Культури ти Мистецтва з 27.04 по 19.05 проходила виставка колекції керамічних інструментів під назвою «Музика землі». Назва виставки не випадкова,адже на суд громадськості молоді майстри з Полтавщини представили, власноруч виконані із глини, музичні інструменти народів світу.

П'ятниця, 04 травня 2012 23:00

Выставка «Сонячний Великдень».

Выставка «Сонячний великдень» проходила в Центре Украинской Культуры и Искусства с 7 по 21 апреля 2012 года.

Лучшие украинские мастера представили всевозможные пасхальные атрибуты. Большинство экспонатов выставки - это пасхальные яйца. Достаточно присмотреться к рисункам на пасхальных яйцах, чтобы понять,с каким трепетом хранят наши мастера культуру и традиции своего народа, своего края.

Издавна было известно, что каждый регион Украины расписывал пасхальные яйца, пользуясь традиционными орнаментами и мотивами, присущими именно этой местности. В некоторых регионах даже техника росписи пасхальных яиц несколько отличается. Именно эти отличия и создают самобытный образ мастеров разных регионов.

На выставке также представлены картины,бытовая посуда,куклы. В рамках выставки уже традиционно, для Центра Украинской Культуры и Искусства, работали мастер - классы авторской росписи пасхальных яиц в Школе женского рукоделия, которая работает при центре.

Представляем Вашему вниманию фоторепортаж с выставки «Сонячний великдень».

История бисера уходит своими корнями в далёкое прошлое. Стеклянные бусины непосредственные предшественники бисера украшали одежду древнеегипетских фараонов. Кочевые племена сарматов и скифов еще за несколько столетий до Рождества Христова носили одежду и обувь, отделанную бисером. После изобретения стекла в IV в. до н. э. яркие, разноцветные стеклянные бусы мгновенно завоевали сердца древних щеголей и щеголих. Самой старшей из всех сохранившихся стеклянных вещей считается бусинка, найденная при раскопках египетского города Фивы. Древние египтяне первыми научились изготовлять бисер, плести из нитей ожерелья, низать браслеты и покрывать бисерными сетками платья.

С 15 по 18 февраля 2012 года в Киеве состоялась 2-я специализированная выставка-ярмарка авторских работ и товаров для рукоделия Handmade Fashion. На выставке были представлены мастера handmade, а также компании, предлагающие товары для рукоделия.

Удивили изделия, из горного хрусталя, представленные народным мастером кварцедувом Александр Черненко. Совершенно не понятно, как рождаются эти удивительнее бокалы и багет для картин, маленькие нательные крестики и целые цветочные композиции, роскошнее шкатулки, витиеватые подсвечники, утонченные люстры, парусники, яхты, корзины, знаки зодиака, разные животные и птицы.

С 23 по 26 ноября 2011г. В помещении Украинского дома, проходит Всеукраинская выставка дорогого подарка «Украинский сувенир». На выставке сувенирной продукции представлены художественные работы со всех областей Украины, которые как нельзя лучше отображают культурную, историческую и этническую самобытность нашей страны. Показывает высокий уровень наших мастеров.

Выставка проходит под патронажом Администрации президента и при поддержке Государственного управления делами. Открытие выставки состоялось 23 ноября 2011г.

Неділя, 29 квітня 2012 23:00

ДПИ

Декоративно - прикладное искусство –вид творческой деятельности человека по созданию предметов быта, предназначенных для удовлетворения утилитарных и художественно-эстетических потребностей людей.

ДПИ имеет национальный характер, так как происходит из обычаев, привычек, верований определенного этноса, принадлежащего к укладу и быту. К ДПИ относятся изделия, выполненные из разнообразных материалов с помощью различных технологий.