| 

Образотворче мистецтво

В рамках фестивалю  « Музейний простір-творчий простір », який вже втретє проходить  у Меморіальному музеї « Хата на Пріорці» та чудовому парку Березовий Гай у квітні - червні 2015р.,  розпочинається  ретроспективний показ  творів відомого українського художника Юрія Івановича Пацана.

Пацан Юрій Іванович народився у мальовничому селі Пархомівка 11 грудня 1963р., закінчивши Ірпінський  індустріальний технікум працював токарем і навіть ніколи не мріяв стати відомим художником. Страшна  автомобільна аварія 1999р. розділила його життя на «до»  і  «після»… змусила виживати, боротися, не занепадати духом, перемагати і попри все бути щасливим.

31.01.2015р. у Меморіальному музеї « Хата на Пріорці» Національного музею Тараса Шевченка відкрилась  виставка  живопису Марини Соченко.

Марина Соченко член Конгресу Українських Націоналістів, викладач  Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури,  член Національної Спілки художників України.

На виставці представлені  роботи Марина Соченко виконані у техніці масляного живопису. Це ряд робіт, виконаний майстром з натури, « під снігом і дощем»,  на Майдані Незалежності  під час подій Революції гідності.

 

Слово художник походить від древнього слова  «худога», що означає досвідчений, знаючий. У давні часи всіх людей, що вміли робити щось власноруч називали майстрами, згодом їх стали називати художниками і тільки набагато пізніше художниками почали називати людей, які вміли краще за всіх малювати, писати картини. Тому навіть і сьогодні можна почути про людей, які щось вміють гарно робити «він справжній художник».

В Україні День художника, як професійне свято, почали відзначати з жовтня 1998р. Саме  9 жовтня 1998р. президент України Л.Д.Кучма «… ураховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродження національних традицій у художній творчості та підтримку ініціативи Спілки художників…»  підписав Указ 1131/98 « Про День художника» в Україні.

16 травня 2014р. в приміщенні Меморіального музею « Хата на Пріорці»  відкрито виставку українського художника, з ассірійським корінням,  Михайла Ісаханова « Береги душі».

Виставe відкрито в рамках Фестивалі « Музейний простір – творчий простір – 2014», як самостійній проект «Забуті імена».

Всі роботи, які представлені на виставці, демонструються вперше.

«100 шедеврів світової скульптури» саме так називається виставка, яка відкрилась 12 квітня 2013р. в Мистецькому арсеналі  у Києві.

На виставці демонструють  100 робіт 18 знакових світових майстрів кінця Х1Х – першої половини ХХ століття. Це – Огюст Роден, Арістід Майоль, Амедео Мадільяні, Генрі Мур, Ганс Арп, Олександр Архипенко, Костянтин Бранкузі, Рембрант Бугатті, Поль Гоген, Сальвадор Далі, Едгар Дега, Альберто Джакомотті, Хана Орлова, Пабло Пікассо, Огюст Ренуар, Осип Цадкін, Жак Ліпшиць.

6 березня 2013 року в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці» урочисто відкрилася виставку пленерних робіт студентів Київської дитячої Академії мистецтв під назвою «Тарасова хата на Пріорці».

Виставка отримала  назву «Тарасова хата на Пріорці», тому що на виставці представлені роботи студентів Академії, які вони написали саме  на території музею «Хата на Пріорці» восени 2012р.

7 лютого 2013 р в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці» у Києві відкрилася персональна виставка графіки Стелли Лясоти під назвою «Прогулянка по Києву».

Виставку можна було б з легкістю назвати: «Територія любові»…тому, що  Київ один із найкрасивіших міст не тільки нашої держави  але й усього світу. На протязі віків було багато «оспівувачів і змальовувачів»  його краси та величі. Тому зовсім не дивно, що корінна киянка Стелла Євгеніївна Лясота, закохана  у  своє рідне місто.

20.12.2012р. в  Меморіальному музеї «Хата на Пріорці», відбулося урочисте відкриття виставки робіт студентів Київської дитячої Академії мистецтв, робіт  викладачів та студентів  Мистецького  інституту художнього моделювання і дизайну ім. Сальвадора Далі, робіт студентів  Мистецького коледжу художнього моделювання та дизайну , під назвою  «Зимова феєрія».

Це перша спільна виставка художніх робіт студентів і викладачів двох провідних  учбових закладів Києва.

Цадок Бен-Давид  видатний британський скульптор, який народився у  Йемені, а більшу частину свого життя прожив у Ізраїлі , саме його іноді  називають живим класиком скульптури.

Представлений ним проект – триптих «Прості лінії» вражає майстерністю і масштабністю всіх відвідувачів. У триптих входять три майже окремих проекти «Черне поле», «Чорні квіти» ,«Еволюція і теорія».

На  головному скульптурному форумі України, VI Великому скульптурному салоні 2012, був запрошений спеціальним гостем  Цадок Бен-Давид,  який представив  свій проект  Прості лінії  (Simple Lines). Цей проект об’єднало зразу три інсталяції «Черне поле» (Blackfield  ),  «Чорні квіти» ( Blackflowers), «Еволюція і теорія» ( Evolution and Theory). В   цілому всі три проекти в Україні представлені вперше, хоча інсталяції  «Еволюція і теорія» та «Черне поле» вже дуже добре відомі в світі, а проект  «Чорні квіти» це зовсім нова  інсталяція.

З 13 по 29 вересня 2012р. в приміщенні «Мистецького арсеналу» у Києві, пройшов Шостий Великий скульптурний салон.

Виставки Великий скульптурний салон проводяться в Україні вже з 2007р. Перші виставки ще проходили в приміщенні «Українського дому» і були не такі масштабні, як цьогорічна.  Експозиція Великого скульптурного салону, 2012 зайняв майже весь перший поверх виставкового центру, що є рекордом масштабності.

24 жовтня 2012р. в приміщені Галереї Дім Миколи відкрилася виставка  живопису, графіки, скульптури  випускників Київської дитячої Академії мистецтв.

На виставці були  представлені  роботи одночасно трьох випускників Київської дитячої Академії мистецтв – Оксани Булькевич, Антона Власюк та Олени Гостілової.

Назва виставки «Шлях до майстерності»  обрана молодими художниками не випадково.  Всі розуміють, що у  кожного із них свій шлях в мистецтві і кожен йде тим шляхом  і долає його, як може, але ці молоді обдаровані студенти можуть  з гордістю сказати, що вони долають цей тернистий шлях до вершин майстерності підтримуючи один одного і це велике щастя і неймовірна удача для кожного з них.

Неділя, 14 жовтня 2012 12:50

Несподіваний Іван Марчук.

Вже вдруге в цьому році я мала щастя побувати на виставці робіт  славетного українця, засновника і батька чудернацького пльонтярства, бунтаря та «живого генія» Івана Марчука.

На сторінках порталу ми вже писали про виставку, яка відбулась в приміщенні Галереї «Мистецька збірка» у січні цього року, де були представлені  роботи раннього періоду творчості Івана Марчука. Не дивно, що саме Галерея «Мистецька збірка» порадувала киян, ще однією виставкою Івана Марчука, на якій художник  представив останній, десятий цикл своєї творчості.

В рамках У1 Великого скульптурного салону  2012, який проходив  з 13 по 29 вересня 2012р.в приміщенні Виставкового центру Мистецький Арсенал у Києві, були представлені роботи визначного українського скульптора Василя Бик.

Пан Василь народився на славетній житомирській землі, закінчив Українську Академію мистецтв ( майстерню монументальної скульптури професора В.З.Бородая), став Членом Національної спілки художників України у  2006р.,зараз живе і працює у Києві.

Перша Київська міжнародна бієнале сучасного мистецтва «ARSENALE- 2012» проходила з 24 травня по 31 липня в Національному культурно-художньому і музейному комплексі «Мистецький Арсенал». В рамках виставки була представлена творчість 100 художників із 30 країн світу. Титульним проектом української сторони став один із розділів,під назвою «Архаїчні форми – актуальний погляд», яких представив доісторичне пластичне мистецтво.­­­

Четвер, 14 червня 2012 10:28

Выставка работ Ивана Марчука.

В Киеве, в галерее «Мистецька збірка»» с 28 января по 19 февраля 2012года проходила выставка работ известного украинского художника Ивана Марчука. На его счету уже 10 циклов, более 4000 картин и 80 персональных выставок.

Художник делит свое творчество на десять циклов, или как он называет периодов: "Голос моей души", "Цветение", "Пейзажи", "Портрет", "Цветные прелюдии", "Новые экспрессии", "Белая планета 1", "Белая планета 2", "Выходят мечты из берегов", "Взгляд в беспредельность".

С 9 по 20 февраля в помещении галереи «Мистецький простір 365» в г .Киеве проходила выставка работ скульптора Сергея Панасенко.На вставке деревянной скульптуры Сергея Панасенко я была впервые и ранее с его творчеством не была знакома. Дерево как совершенное создание природы служит источником вдохновения писателей, поэтов, художников и композиторов. Дерево как художественный материал издавна привлекало и мастеров народного искусства, и профессиональных художников-скульпторов, и архитекторов, и мастеров декоративно-прикладного искусства.

В январе 2012г. в киевской галереи «Мистецький простір 365» проходила выставка работ молодого украинского графика Сергея Погребицкого. Молодого, но уже достаточно известного в творческих кругах художника, за спиной которого участие в многочисленных конкурсах и выставках разного ранга и уровня, почетные награды, победы, звания. И эта выставка далеко не первая персональная выставка Сергея Погребицкого – это лишь очередная ступенька в поиске самого себя, в поисках « своей идеальной формы».

Субота, 03 грудня 2011 23:00

Изобразительное искусство

Изобразительное искусство – отдельный вид художественного творчества ,визуально воспроизводящий действительность. Оно представляет собой изображение и создание некоторых художественных форм.

Произведения искусства имеют предметную форму , не изменяются во времени и пространстве. К изобразительному искусству относятся: живопись, графика, скульптура.