| 

Події, фестивалі, конкурси

23 квітня 2016р. у Києві біля стін славетної Софії Київської  у  підніжжі пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому  відкрилось мальовниче Великоднє містечко.

Взагалі то Великоднє містечко простягнеться від Софійської площі до парку

“ Володимирська гірка ”, включаючи Михайлівську площу та Володимирський проїзд але саме біля стін святої Софії розташувався чудернацький арт - перфоманс із презентацією 374 авторських писанок, над якими працювали художники з різних куточків України.

16-17 травня 2015р.  в рамках Фестивалю « Музейний простір – творчий простір»  пройшов третій традиційний  ярмарок народних  майстрів « Творча хата на Пріорці».

Фестиваль « Музейний простір – творчий простір»  започаткований три роки тому вже має свої певні традиції. Так традиційно на фестивалі проводяться майстер - класи з різних видів декоративно – прикладного мистецтва.

Особливо відзначається у царині проведення майстер – класів  в рамках ярмарку майстрів Школи народних ремесел Національного еколого – натуралістичного центру учнівської молоді.

Педагоги і вихованці Школи народних ремесел проводили майстер – класи з таких видів мистецтва:

Школи народних ремесел Національного еколого – натуралістичного центру учнівської молоді  з її незмінним директором Федоровим  Валерієм Євгеновичем  вже третій рік поспіль представляють українську школу лозоплетіння на фестивалі « Музейний простір – творчий простір».

На цьогорічному Фестивалі  вихованці Школи народних ремесел  представили окремий проект « Пташка свободи», який направлений на популяризацію лозоплетіння в Україні.

Декілька місяців поспіль вихованці Школи народних ремесел, разом з викладачами, виготовляли чудових чудернацьких птахів з природного матеріалу лози. Всього в рамках проекту  було виготовлено п’ять пташок.

Неділя, 24 травня 2015 22:35

Арт – майданчик на Пріорці.

23 травня 2015р. в рамках щорічного Фестивалю  «Музейний простір – творчий простір»  студенти  Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі провели безкоштовні майстер класи для всіх бажаючих.

Майстер - класи  з петриківського розпису, декупажу, орігамі проводились на території садиби Меморіального музею « Хата на Пріорці». На майсяер – класи могли завітати всі бажаючі.

Дітям і дорослим було дуже цікаво виготовити своїми руками роботи в техніці петриківського розпису, освоїти нові прийоми, які застосовують професіональні художники петриківки під час розпису, зрозуміти технологію техніки декупаж.

Сьогодні 6 липня 2014р. і останній день літньої практики студентів Коледжу Київського Національного університету технології та дизайну у  Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Всього 4 дні провели студенти Коледжу Київського Національного університету технології та дизайну на літній практиці у мальовничому парку «Березовий гай» на території садиби Меморіального музею «Хата на Пріорці».

Чудові краєвиди, природа парку і звичайно дивовижна енергетика місцевості допомогли Олександр Вікторович, викладачу коледжу з рисунку, налаштувати студентів на необхідний  лад, допомогти сконцентруватися і виконати всі поставлені перед ними завдання.

Студенти Коледжу Київського Національного університету технології та дизайну проводять перший тиждень літньої практики у  Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Тільки тиждень, бо практика включає багато питань, які педагоги хочуть опрацювати в ці дні практики  із студентами.

Сьогодні 3 липня 2014р – перший день літньої  практики.

Завдання для студентів другого курсу Коледжу Київського Національного університету технології та дизайну ставить досвідчений викладач з рисунку Олександр Вікторович.

За цей « музейний»  тиждень практики студенти повинні навчитися з натури малювати квіти, листя, дерева, кущі, траву. Це мають бути невеличкі ескізи, але їх повинно бути якомога більше у кожного студента.

17 травня 2014р. в рамках Фестивалю « Музейний прості – творчий простір - 2014» учні Київської гімназії 39  провели  свій черговий пленер у чудовому парку «Березовий гай». Черговий, бо вихованці образотворчої студії « Арт – листочки » вже проводили пленер в Рамках творчого проекту «Хата на Пріорці», але пленер на ярмарку - це для них вперше. Викладач гуртка Ісаханова А.М. поставила гуртківцям завдання – кожен  намалювати на ярмарку ту, що йому сподобається. Техніка виконання папір, пастель.

Ярмарок « Творча хата на Пріорці», що проходив в рамках Фестивалю  « Музейний простір – творчий простір – 2014»  завершив свою роботу. На ярмарку окрім народних майстрів демонстрували своє вміння  студентська та учнівська молодь.

Так викладачі і гуртківці Школи народних ремесел НЕНЦ провели цілий ряд дуже цікавих та пізнавальних майстер класів.

Оркуша Володимир Петрович показав майстер класи з рогозо плетіння, Абдулаєв Шаміль Ілгарович  з художнього різьблення по дереву, Бережна Світлана Анатоліївна  з українського розпису, Свистун Катерина Олегівна з гончарства.

Це слово можна сприймати і в позитиві і в негативі. Міф мають всі народи . І нині цей міф  - міф поета , пророка,  що став символом України прийшов до нас у нелегкий , непростий час.

18 травня, у  Міжнародний день музеїв, у «  Хаті на Пріорці», відокремленому відділі  Національного музею Тараса Шевченка відбулась вистава під такою назвою « Міф». Тут у хаті на Вишгородській ,5, у 1859 році наш поет прожив лише два тижні, вона стала останнім його притулком у Києві. Їй уже 150 років.  Чи можна уявити, щоб тут у дворі просто неба, на гомінкій вулиці та ще й під гуркіт електрички  у дощову погоду  звучала рок опера.

Добра традиція загальноосвітньої школи № 8 , що знаходиться у Києві по вулиці Вишгородській дуже тішить працівників Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Вже багато років поспіль учні школи №8 1 вересня приходять до музею, покладають квіти до обеліску Тараса Григоровича Шевченка, чим засвідчують свою велику пошану, любов і вдячність великому сину українського народу.

Для всіх українських шкіл та професійно-технічних навчальних закладів новий навчальний рік почався з Шевченкового уроку. Символічна лекція стала початком підготовки до 200-ліття видатного співвітчизника.

В рамках творчого проекту « Тарасова хата», започаткованого  Меморіальним музеєм «Хата на Пріорці » та Порталу «Творча країна» студенти Мистецькому  інституті художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі та   Мистецькому коледжі художнього моделювання і дизайну провели свою літню практику у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці». Тут у чарівному парку Березовий гай, на території якого і розміщається Меморіальний музей «Хата на Пріорці»  студенти , кожен день цілих два тижні малювали на пленерах на території музею.

В рамках фестивалю «Музейний простір – Творчий простір» проходив черговий пленер Студентів Київської дитячої Академії мистецтв «Тарасова хата на Пріорці».

Проведення пленерів у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці» розпочалося ще у 2012р. в рамках творчого проекту «Тарасова хата», започаткованого Меморіальним музеєм «Хата на Пріорці» та Порталом «Творча країна».

Відкриття Фестивалю «Музейний простір – Творчий простір» відбулося 18 травня 2013р. Це перший фестиваль, який проводиться на території Меморіального музею «Хата на Пріорці» Національного музею Т.Г.Шевченка в рамках творчого проекту «Тарасова хата», який започаткували  у травні 2012р. Меморіальний музей «Хата на Пріорці» та Портал «Творча країна».

10 березня 2013 р. виповнилось 152 роки від дня смерті Т.Г.Шевченка. У Меморіальному музеї «Хата на Пріорці», відбулося поминання великого українського поета і художника Т.Г.Шевченка.

Цю трагічну дати в історії українського народу, музей  почав відзначати вперше у рік свого заснування і на протязі всіх цих років залишився вірний своїй традиції.

Виставка «Медвін : Рукоділля та хобі» проходила з 6 по 8 вересня 2012 року в приміщенні Виставкового центру «КиївЄкспоПлаза». В рамках виставки Мідвін : Рукоділля та хобі 2012, Київське громадське об»єднання художників - лялькарів проводило виставку авторської ляльки, під назвою  «Лялькова країна». Водночас на цій же території Виставкового центру «КиївЄкспоПлаза»  проходила виставка  Медвін : Книжковий світ.

Традиційне свято народної творчості на Андріївському узвозі завжди проходить по одному і тому ж  сценарію. На свято, з усіх регіонів України приїжджають майстри, які працюють у різних техніках, видах і жанрах мистецтва і привозять, на суд відвідувачів свої авторські роботи. Звичайно, кожен автор сподівається якомого більше продати своїх робіт, бо Київ – це перш за все великий ринок для кожного  продавця , який, як правило, приїжджає з різних, і явно менших міст, сіл, містечок. По- друге – це столиця, і одержати  підтримкою і визнанням київського глядача – покупця, це дуже пристижно. По - третє – дуже цікаво, а що інші автори України, які працюють у відповідних напрямках, техніках і жанрах  представляють на суд  глядачу, цілувальнику,поціновувачу.

24 серпня 2012 року Україна святкувала 21 річницю своєї Незалежності. Музей Івана Гончара  в цей день влаштував свято  народної творчості - традиційний для України ярмарок  виробів ручної ,авторської роботи та концерт.

Як завжди на ярмарку були представленні роботи майстрів  з кераміки, бісероплетіння, вишивки,соломоплетіння та різні  вироби, виконанні в традиційних  для мешканців України народних ремесел.

П'ятниця, 24 серпня 2012 18:41

Київ писанковий, 5.

24 серпня 2012р.Україна.Київ.День Незалежності. Співоче поле Печерського ландшафтного парку. Саме тут сьогодні, в рамках Параду вишиванок буде визначено  - яка вишиванка найкраща, та яка чудо – писанка займе перше місце. Саме сюди, на Співаче поле прямує карнавальна колона, яку очолюють уквітчані квадроцикли, які везуть на возах чудо – писанки. Колона розтяглась  по вулицях Хрещатику,Грушевського і Мазепи, кількість людей, які у вишиванках супроводжують чудо – писанки, більше 5 тисяч.

П'ятниця, 24 серпня 2012 14:55

Київ писанковий, 4.

Сьогодні  24 серпня 2012р. Україна святкує 21 річницю  Незалежності. Саме сьогодні, в рамках святкування Дня Незалежності у Києві пройде Парад вишиванок і наймасштабніший  народний карнавал, на якому вперше,в історії України проїдуть  містом  диво – писанки.

Зараз на майдані Незалежності розташувались всі диво-писанки, які на протязі всієї зими розписували найкращі  майстри в кожній області нашої країни. Там диво - писанки знаходились все літо та були прикрасою своїх міст, а тепер,згідно задуму організаторів, їх привезли до Києва, де вони проїдуть вулицями міста і таким чином символізуватимуть єднання України.

Неділя, 19 серпня 2012 07:53

Остання ніч Бієнале

Під час «Євро – 2012» у Києві проходила перша українська бієнале під назвою Arsenale 2012. Ця масштабна виставка проходили з 24 по 31 липня 2012р. і ми вже про неї писали на сторінках нашого порталу. В ніч з 30 на 31 липня був  проведений перегляд виставки, який мав назву « Остання ніч бієнале». Особливість цього перегляду  полягає в тому,що експозиція була відкрита для перегляду з 21:00 30 липня до 3:00 31 липня 2012 р. Це зовсім нова практика перегляду виставок для України. В рамках виставки вже проводився, 23 липня,  нічний перегляд під назвою «Ніч бієнале»,який викликав великий резонанс. Черга в каси,для придбання білетів була дуже великою, але всі охочі провести ніч у музеї, потрапили на перегляд.

Ненавиджу, ненавиджу, ненавиджу порушувати традиції. Це неправильно. Це дуже боляче. Цього не має бути. Ніколи…

Свято Дня Києва відзначають у останні вихідні травня. Перше святкування Дня Києва відбулося 1982року, а в останню неділю травня 1987року День Києва  вперше святкували офіційно.

Кожний рік,починаючи  вже з 1982р, з часу, коли я дізналася про  художні вернісажі на Андріївському узвозі, присвячені Дню Києва,  я обов»язково їх відвідувала. Це, для мене,за ці роки,вже став,  певний  ритуалом. Саме під час таких традиційних ярмарок народних майстрів на Андріївський узвіз з'їзджаються майстри з усіх областей України. І звичайно,за всі ці роки в мене вже з'явилося багато знайомих майстрів, творчістю яких  мені подобається і за якою я слідкую.

Вівторок, 14 серпня 2012 07:23

Київ писанковий, 3.

Сьогодні  14 серпня 2012р і залишається рівно 10 днів  до Дня Незалежності і довгоочікуваного Параду вишиванок. Ми вирішили подивитись,що зараз відбувається  у сквері І.Франко. Як ми вже писали у попередніх публікаціях «Київ писанковий» та «Київ писанковий,2», що саме у сквері І.Франко розпочались приготування до майбутнього Параду вишиванок.

15 квітня 2012р. у рамках фестивалю «Чудо писанка» саме у сквері І.Франко була  установлена чотириметрова Київська  писанка. Як говорили організатори фестивалю, до Дня Незалежності до неї приєднаються ще такі ж писанки, розписані в інших областях країни. Сьогодні, 4 серпня 2012р.у сквері знаходяться дві писанки. Це Київська та Кіровоградська писанки. Писанки стали  справжньою красою скверу.

22 и 23 июня на территории Певческого поля в Печерском ландшафтном парке проходил девятый международный этнический фестиваль «Країна мрій». Уже стало доброй традицией в рамках фестиваля«Країна мрій» проводить выставка-ярмарка народных ремесел.

В День  Киева,  в уютном дворике  музея Ивана  Гончара проходил традиционная ярмарка товаров ручной работы мастеров Украины. Свои работы представили мастера из разных уголков нашей страны. Керамика, бисероплетание, вышивка в технике глади, крестиком, бисером, ювелирные изделия, украшения из кожи, соломоплетение, детская игрушка из дерева, глины, ткани, традиционная кукла мотанка в национальной одежде, резьба по дереву, традиционная украинская одежда, гобелен  - вот какими изделиями радуют посетителей украинские мастера. Работы на любой самый изысканный вкус.

В воскресенье, 27 мая 2012 года, в Киеве, на Певческом поле проходит ярмарок товаров ручной работы мастеров Украины. К сожалению, сегодня парк не порадовал нас своим традиционным убранством -  клумбами и цветочными композициями. Это печально, но празднику это не помеха. В парке много посетителей, на сцене, выступают артисты, по аллеям прохаживаются очаровательные огромные медведи, рекламирующие продукцию определенных торговых марок мороженого, работают детские площадки и, конечно же, радуют глаз товары народных мастеров.

Неділя, 15 квітня 2012 10:59

Киев "писанковий" 2

15 апреля 2012 года впервые в Киеве проходил Всеукраинский фестиваль писанок «Чудо писанка», очередным этапом которого стало установление чудо-писанку размером 3 на 4метра перевезут в сквер Ивана Франко.

Как заявили организаторы фестиваля, деревья сквера украсили 29 000 писнок. Все они были изготовлены школьниками и всеми желающими нашей страны. Этот рекорд зафиксировала Книга рекордов Украины. Это единственный сквер во всем мире, который был украшен таким количеством писанок.

Середа, 11 квітня 2012 10:54

Киев "писанковий"

Всеукраинский фестиваль писанок «Чудо писанка» уже давно стартовал. Организаторы фестиваля все продумали заранее и в сквере им.И.Франко кипит работа. Организаторы проекта заняты оформлением деревьев сквера расписанными писанками – оберегами. Деревья украшают писанками, словно новогодние елки. Весь сквер очень преобразился.