| 
Субота, 20 грудня 2014

Виставка авторської ляльки Оксани Смереки-Малик «Образ і слово».

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

18 грудня 2014р. у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці»  Національного музею Тараса Шевченка відбулася творча зустріч львівської майстрині Оксани Смереки - Малик з прихильниками і шанувальниками її творчості.

Зустріч  відбулася в рамках виставки авторської ляльки Оксани Смереки-Малик «Образ і слово», яка зараз  з успіхом проходить у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Для тих, хто  ім’я майстрині почує вперше і не знайомий з її творчістю запрошуємо у  Меморіальному музеї «Хата на Пріорці» на  чудову  виставку авторської ляльки Оксани Смереки-Малик «Образ і слово». Поспішайте, бо « Оксанині ляльки»  гостюватимуть  у Тарасовій хаті  лише з 12 грудня  2014р. по 20 січня 2015р.

 

Декілька слів про мисткиню. Оксана Смерекиа - Малик  - директор Художнього ліцею при Львівській національній академії мистецтв. За фахом філолог-романіст. Поетеса, лялькарка, писанкарка, співавтор  3-метрової ляльки - мотанки, що увійшла до книги рекордів України, виготовленої у Львові на завершення фестивалю «Етнолялька -2011», член журі  республіканських конкурсів народних ляльок, голова журі етнопроекту «Парад вишиванок», авторка кількох поетичних книг, дипломантка ХІІ літературного конкурсу імені Мирона Утриска.

Виготовленням авторської ляльки – мотанки пані Оксана займається не так давно. Перша виставка авторської ляльки – мотанки у  майстрині відбулася влітку 2010р. Виставка, яка  сьогодні проходить у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці», для Оксани Смереки - Малик  вже 18  за такий  короткий час.

Нині колекція Оксани Смереки-Малик налічує понад 60 ляльок, а також більше сотні на світлинах. На виставці в Меморіальному музеї «Хата на Пріорці»  Національного музею Тараса Шевченка, яка щойно відкрилася представлені 54 ляльки, об’єднані в 15 циклів:

  1. Львів’янки: пані та панянки
  2. Солодкі води Чорногори
  3. Рожеві панни
  4. Маків цвіт
  5. Вечірні чебреці
  6. Карпатія: дівки, газдині, молодиці, немовля
  7. Пори року
  8. Жмуток мольфара
  9. Небесна сторожа
  10. Квітникарки
  11. Настрій настурції
  12. Весняний гай
  13. Сни серпневого поля
  14. Королівська конюшина
  15. Княгині і боярині

До кожного ляльковому циклу пані Оксана  пише зворушливі і ніжні вірші. Виставка авторської ляльки має назву « Образ і слово», бо саме  два творчі починання,  натхнення і вміння, образ і слово, поєднанні дивовижним чином, створюють  захоплюючу феєрію гармонії, смаку і вишуканості, дивовижний світ « Оксаниної ляльки».

Створені автором  ляльки -  мотанки  неймовірно і непередбачувано поєднують традиції  створення української ляльки – мотанки та певного новаторства у виготовленні, використанні новітніх матеріалів, розширенні  і збагаченні образності традиційної української ляльки – мотанки.

Представлені автором  ляльки - мотанки  мають каркасну основу, що їх вигідно відрізняє від традиційної української  мотанки.

 

Повний текст статті буде розміщений найближчим часом.

Читати 9096 разів