| 

Національний музей Тараса Шевченко Меморіальний музей "Хата на Пріорці"

Додаткова інформація

«Два виміри» - виставка декоративно - прикладного мистецтва .

«Два виміри» - виставка декоративно - прикладного мистецтва .

 

І знову приємно  вражає Меморіальний музей «Хата на Пріорці».

16 квітня 2013р о 16:00  тут відбудеться відкриття  чергової  виставки, презентованої в рамках  Творчого проекту « Тарасова хата» який започаткували у травні 2012р. Меморіальний музей «Хата на Пріорці» та Портал «Творча країна», сайт myza.com.ua

«Два виміри» саме так назвала свою десяту персональну виставку член Національної  Спілки художників України, майстер декоративно – прикладного мистецтва Грицай Тетяна Андріївна.

«Два виміри» - це два напрямки  творчості автора, бо на виставці будуть  представлені роботи виконані у  авторській техніці українського розпису і малярства на склі.

Обидві техніки сягають своїм корінням у давнину  віків  та є традиційними видами творчості саме для українців.

Хто ж не чув про старовинні українські села і дивовижні хатні  розписи на печах, грубках, стінах? Саме хатній розпис, з його неповторністю і самобутністю,  ліг в основу  творчості Тетяни Грицай.

Кожна картина це не тільки  окремий  знак – символ, але і завершений образ, як то «Осінь», «Зимова казка» або «Вічний рух». А головне в цих роботах є та неповторна національна колористика, і індивідуальність автора, завдячуючи якій, ці роботи не можна сплутати з розписами інших майстрів.

Малярство на склі, знана техніка розпису і малювання на склі, якою здавна так славилися українці. Але і тут пані Тетяна знаходить різноманітні  авторські прийоми, застосовує всілякі технології і матеріали,таким чином утворюється новий напрямок творчості, який поєднує сучасне і минуле.

А чи є  щось  спільного у цих напрямках творчості автора? Звичайно -  це буйство кольорів і фантазії, оптимізму і позитиву, неповторності і самобутності  їх автора –  Тетяни Грицай.

Виставка буде працювати  з 16 квітня до  14 травня 2013 року і буде цікава для всіх відвідувачів незалежно від віку, статі, професії.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 16 квітня 2013р. о 16:00 в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці», за адресою. М.Київ, вул.. Вишгородська, 5.

Тел. для довідок 432-76-27.

Приходьте у Меморіальний музей «Хата на Пріорці» – тут Вам завжди раді.

 

 

 

Виставка пленерних робіт студентів КДАМ " Тарасова хата на Пріорці".

 

6 березня 2013 р. о 16:00 в приміщенні Літературно - меморіальний музей Т.Шевченка «Хата на Пріорці», Київ, вул. Вишгородська,5 відбудеться урочисте відкриття виставки пленерних робіт студентів Київської дитячої Академії мистецтв під назвою  « Тарасова хата на Пріорці».

Роботи представленні на виставці написані  студентами КДАМ восени 2012р. під час пленерів, які проходили  в рамках творчого проекту започаткованого порталом «Творча країна» та Літературно - меморіальний музей Т.Шевченка «Хата на Пріорці».

На виставці представлено  лише 19 робіт із усієї колекції, яка була створена  студентами під час пленерів у 2012р. Не дивлячись на це, виставка просто вражає.

Всім відвідувачам буде дуже цікаво побачити роботи, кожна з яких, створена юними художниками, лише за один пленерний день. При цьому написана маслом на полотні та має повністю завершений образ.

Виставка робіт Стелли Лясоти «Прогулянка містом».

 

7 лютого 2013 р. о 16:00 відбудеться урочисте відкриття виставки робіт Стелли Лясоти під назвою  « Прогулянка містом». На виставці представлені роботи різного періоду творчості художниці.

Це не перша персональна виставка Стелли Лясоти, яка присвячується рідному  місту. Кожна графічна робота, представлена на виставці – це щире зізнання автора у любові до величі, могутності, краси і ніжності рідного Києва.

Пані Стелла, розповідаючи про свою персональну  виставку, загадково  каже, що це  « Виставка робіт – графіка та дещо…».

Дійсно відвідавши виставку ви ніба прогуляєтесь по старим вуличкам, відвідаєте  і згадаєте рідні серцю місця,  та обов»язково відзначите майстерність авторських робіт чудового київського графіка Стелли Лясоти.

 

Виставка триватиме  в прміщенні виставкового центру Меморіального будинку – музеї «Хата на Пріорці», за адресою Київ, вул.Вишгородська, 5 до 2 березня 2013року.

Приходьте на виставку, не пошкодуєте.

 

"Зимова феєрія"- виставка малюнку, живопису, графіки.

20.12.2012р. о 16 :00            в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці», за адресою: Київ, вул. Вишгородська,5  відбудеться урочисте відкриття виставки студентів Київської дитячої Академії мистецтв, викладачів та студентів Мистецький  інститут художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі , під назвою  «Зимова феєрія».

Виставка малюнку,  живопису, графіки «Зимова феєрія»  - це щира розповідь художників про свій погляд на новорічні свята, про мрії, сни і сподівання  на передодні Нового року та про чарівну зимову феєрію, яка завітала до нас в гості.

 

Виставка триватиме до 31 січня 2012р.

 

Слідкуйте за публікаціями, репортаж про відкриття виставки буде розміщений у розділі « Образотворче мистецтво»  після відкриття виставки.

 

м.Київ,вул.Вишгородська, 5

Телефон: 432 - 76 - 27

Меморіальний музей Тараса Шевченка

Історична довідка

 

Меморіальний музей Тараса Шевченка є відокремленим відділом Національного музею Тараса Шевченка.

Музей розташований у Подільському районі на давній київській околиці -

Пріорці.  Влітку 1859 року під час своєї останньої подорожі в Україну Тарас Шевченко оселився на Пріорці у будинку по вулиці Вишгородській, 5. Поет попросився на квартиру до тодішньої господині будинку Варвари Матвіївни Пашковської, що залишила спогади про ті останні дні, які доля відвела Тарасу

Шевченку до Києва. Вони були записані й надруковані її рідною сестрою письменницею Стефанією Крапівіною по смерті поета у Петербурзькому тижневику „Пчела” 2 листопада 1875 року під назвою „Кілька слів про Тараса Шевченка”.

До 150-ліття від дня народження Тараса Шевченка (1964 рік) біля будинку було встановлено меморіальну стелу з червоного граніту на постаменті з барельєфним профілем Тараса Шевченка (автори: скульптор М.К.Вронський, архітектор Є.М.Годованок).

1989 року Міськрада постановила передати історичний будинок, якій до цього часу був комунальною власністю міста, на баланс Державного музею Тараса Шевченка (тепер Національний музей Тараса Шевченка). Укрпроектреставрацією було проведено капітальний ремонт меморіального будинку (за проектом 1857 року). Протягом  років під час проведення косметичних або часткових ремонтно-реставраційних робіт жодним чином не було порушено меморіальності будинку. До 20-ліття музею було здійснено ремонтно-оновлювальні роботи, доповнено експозицію музею.

Сам будинок та довколишня місцевість наклали відбиток на стиль і напрями роботи музею – дослідної, літературної, краєзнавчої, етнографічної, екологічної, екологічної, освітньої, реабілітаційної (на виконання президентської програми „Інвалід у музеї”).

Музей побудовано за принципом відкритої або контактної експозиції

(концепція художника Євгена Сударенка), в якій немає ані реального, ані умовного бар”єру між відвідувачем та експонатом й відтворено побут київської околиці ІІ пол. ХІХ ст. У затишній хаті можна погортати альбом з видами Києва та околиць часів Тараса Шевченка, роздивитися старі фотографії „святих киян та чепурних киянок”, ознайомитися з життям та творчістю київських друзів поета – фотографа Івана Гудовського, педагогів Михайла Чалого та Івана Юскевича-Красковскього,  художників Івана Сошенка та Олексія Сенчила-Стефановського, священників Юхима Ботвиновського та Петра Лебединцева,

пройтися екологічною стежкою від хати на Пріорці до „шевченкового дуба”, біля якого „дядько Тарас” пригощав білоголових пріорських дітлахів цукерками, провести мануальну екскурсію незрячим дітям, відчути потужний шевченків дух, що як сказав поет „крізь вікна хати на Пріорці світить у вічність”.

Останнє редагування Понеділок, 15 квітня 2013 09:47