| 
Понеділок, 13 серпня 2012

Виставка ландшафтного дизайну в Києві.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

З 4 по 12  серпня 2012 р. у Києві, в парку імені Т.Г.Шевченко, проходила виставка під назвою «Шедеври природи». Це перша в Україні виставка трав»яних інсталяцій або,як іноді називають трав»яної скульптури і  дуже популярний напрямок у сучасному мистецтві. Такі,неначе живі скульптури з трави, ще мають назву топіарі або грін – арт (green – art)  і являються не тільки популярним напрямком  у сучасному мистецтві а й у такому  мистецтві, як ландшафтний дизайн.

 

Батьківщиною цього напрямку ландшафтного дизайну являється Ближній Схід. І, як не дивно,зародився  цей напрямок ландшафтного дизайну ще до нашої ери. Дуже був поширений,також, у Греції. Тоді, у древні часи основою таких скульптур були керамічні предмети. У них закладали насіння трав,та здійснювали полив,поки насіння не проростало,після чого  такі скульптури виставляли для загального огляду.

Найбільші спритники,довго чекали, поки коріння трав не спліталося так сильно,що скульптура могла тримати форму і без глиняної основи і тоді, обережно, видаляли  глиняну основу з травяної скульптури,так,щоб її не ушкодити. Іноді такі глиняні основи для трав»яних скульптур навіть обережно,з середини, розбивали,а вже після цього трав»яні скульптури виставляли на розгляд жителям Греції. Тоді здивуванню жителів не було меж,але це тривало не довго,бо ці скульптури треба часто поливати,а  без основи,при частому поливі вони швидко втрачали  форму.

У наш час основою трав»яних скульптур ,як правило стають металеві каркаси. Їх  теж заповнюють насінням трав,які проростають,та створюють чудову трав»яну скульптуру.

На виставці  у Києві представлено 7 інсталяцій: диван, торшер, стіл, стілець, машина, телевізор та кіт. Всі вони розмістилися на одному з газонів у парку імені Т.Г Шевченко. За скульптурами уважно стежить охорона. Так охорона, бо біля скульптур дуже багато людей, які прийшли подивитися на першу виставку грін – арт у Києві. Крім того організатори  виставки дозволили всім бажаючим ,безкоштовно, фотографуватися на фоні паркової трав»яної скульптури. Тому охочих дуже багато,діти намагаються не тільки доторкнутися до скульптур руками, але й спробувати на смак.

Більше за всіх  «страждає» скульптура великого кота. Діти намагаються погладити його,спробувати на міцність,або навіть відірвати  око чи залізти верхи. Тоді за справу береться охорона і пояснює,як треба себе поводити. Загалом,дуже цікава і незвично виставка.

Для тих,хто не зміг подивитися виставку пропонуємо наш фоторепортаж з першої Київської виставки грін – арт.

Читати 9986 разів